1 kwietnia odbyło się kolejne spotkanie Klubu Zdrowia w Krakowie prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh). Tematem był sposób na zdrowe śniadanie.
– Na powitanie każdy z uczestników otrzymał szklankę ciepłej wody – relacjonuje Jarosław Woźniak, kierownik klubu. – Wczoraj było wyjątkowo zimno na dworze, więc był to doskonały sposób, aby się rozgrzać. Podsumowaliśmy miniony tydzień oraz to, jak wprowadzaliśmy w życie zasady zdrowego stylu życia poznane na poprzednim spotkaniu.
W głównej części zajęć podczas multimedialnej prezentacji można było przekonać się, jak powinien wyglądać właściwy start dnia.
– Należy rozpocząć od dwóch szklanek wody na czczo – mówi Jarosław Woźniak. – Jeśli można, przygotujmy sobie płatki na śniadanie wieczorem, zalewając je wodą, którą rano możemy odcedzić. Produktów, z których może się składać takie zdrowe śniadanie, jest całe mnóstwo. Są to np. płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, pszenne czy orkiszowe; świeże lub mrożone owoce – gruszka, wiśnia, kiwi, banan, truskawki, borówki; owoce suszone – rodzynki, śliwki, żurawina, morele, daktyle. Ważnym składnikiem są też ziarna, np. pestki słonecznika, i orzechy. Te dwa ostatnie rodzaje produktów najlepiej zmielić lub zmiksować, ewentualnie w całości moczyć przez noc razem z płatkami.
Kolejnym punktem zajęć klubu zdrowia był pokaz przyrządzania surówki. Klubowicze mieli za zadanie przynieść po jednym warzywie. Prowadzący spotkanie kierownik klubu pokazał, jak przyrządzić smaczną surówkę zgodnie z zasadami urozmaiconego odżywiania. Każdy mógł się osobiście przekonać, jakie smakołyki można przygotować, jeśli tylko ma się odpowiednie narzędzia (szatkownica) oraz różnorodne warzywa i zioła.
– Jedna z klubowiczek przyniosła własnej produkcji pasztet. Pyszności!!! – opowiada Jarosław Woźniak. – Nie było końca wychwalania wspaniałych smaków natury. Okazuje się, że można gotować w sposób prosty, smaczny i oszczędny.
Już teraz zapraszamy na kolejne spotkanie klubu zdrowia: za dwa tygodnie, 15 kwietnia o godz. 11 na ul. Lubelską 25. Temat to Węglowodany i cukry w naszej kuchni.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
(aw)