W niedzielę, 21 czerwca odbyło się ostatnie przed wakacjami spotkanie Klubu Zdrowia w Krakowie. Poruszono na nim kontrowersyjne zagadnienie szkodliwych dodatków do żywności.
Wolontariusz Artur Skubis bardzo wnikliwie przedstawił temat. Za pomocą przeźroczy uczestnicy spotkania mieli możliwość zapoznania się z całą gamą szkodliwych barwników spożywczych, słodzików, stabilizatorów, substancji żelujących, spulchniaczy, substancji glazurujących itp.
Odbyła się też projekcja szokującego filmu na temat tego, co dodaje się do jogurtów i wyrobów mleczarskich. Co ciekawe, nawet sami producenci wzbraniali się przed spożyciem produktów z własnej wytwórni.
Na szczęście nie wszystkie fakty dotyczące dodatków do żywności są tak niepokojące. Na przykład pod tajemniczą nazwą \'ksylitol\' kryje się cukier brzozowy, a \'taumatyna\' to nic innego jak cukier pozyskiwany z pomarańczy. Ponadto klubowicze dowiedzieli się, że warto słodzić naturalnym miodem, a jedynie słuszny cukier to ten zawarty bezpośrednio w owocach, czyli glukoza i fruktoza.
Miejmy nadzieję, że w wakacje każdy zaopatrzy się w podręczną lupę, by móc czytać etykietki na żywności, które często są pisane bardzo drobnym drukiem. Oby wszyscy mieli możliwość korzystania z jak największej ilości Bożych darów w postaci wspaniałych owoców i warzyw.
Na pożegnanie wszyscy zostali poczęstowani zdrowym bananowo-truskawkowym koktajlem przyrządzonym na bazie mleka sojowego.
Czytaj więcej o klubach zdrowia.
Serwis Informacyjny ChSCh (red. Justyna Libera, aw)